olejek zczarnego kminku

kminek

Olej z czarnego kminku (czarnuszki) to jeden z najbardziej cenionych olejów w kosmetologii. Jego chemiczna kompozycja jest bardzo złożona. Zawiera 15 aminokwasów, proteiny, węglowodany, do 80% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), witaminy A, B1, B2, C i PP (niacyna), a także wiele minerałów (wapń, potas, żelazo, magnez, selen i cynk).

Najaktywniejszym składnikiem oleju z czarnego kminku jest tymochinon o właściwościach antyoksydacyjnych, przeciwzapalnych i przeciwartretycznych, co potwierdzono w licznych badaniach.
Działanie przeciwzapalne wykorzystuje się w terapii łuszczycy i wyprysków, a antyoksydacyjne w kosmetykach przeciwstarzeniowych. Dowiedziono ponadto, że tymochinon jest skuteczny w leczeniu alergii.

Olej z czarnego kminku działa również przeciwgrzybiczo. Stosowany w maściach hamuje rozwój dermatofitów porównywalnie do gryzeofulwiny (syntetycznego leku p/grzybiczego).

Udowodniono także jego działanie przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i przeciwmikrobowe.

Wskazania:

  • cera starzejąca się i dojrzała,
  • skóra sucha i popękana,
  • łuszczyca, wypryski i inne stany chorobowe skóry,
  • suche i łamliwe włosy,
  • produkty do masażu (w połączeniu z innymi olejami bazowymi).

kminek1

Zastosowanie:

Olej z czarnego kminku błyskawicznie się wchłania i zmiękcza skórę dzięki bardzo dużej zawartości kwasów omega-6 i omega-9 (odpowiednio 55% i 24,7%).

Zalecany jest jako dodatek do kremów i produktów do pielęgnacji włosów, zwłaszcza zniszczonych. W tym przypadku olej działa jednocześnie jako emolient, przeciwutleniacz i czynnik przeciwzapalny.

Ma również szerokie spektrum zastosowania w kremach, mleczkach i lotionach. Stanowi nieodłączny element serów odmładzających.

Ze względu na właściwości przeciwzapalne doskonale nadaje się jako dodatek do olejów do masażu.

Dodaj komentarz