Olej z żurawiny

żurawina

Nierafinowany olej żurawinowy uzyskiwany w wyniku tłoczenia na zimno nasion żurawiny wielkoowocowej (łac. „Vaccinium macrocarpon”). Olej żurawinowy tak jak olej z nasion czarnej maliny, olej z nasion czerwonej maliny, olej borówkowy, olej truskawkowy i olej jeżynowy zawierają wiele cennych składników odżywczych w postaci antyoksydantów i esencjonalnych, głównie wielonienasyconych, kwasów tłuszczowych. Dzięki wysokiej zawartości antyoksydantów oleje te należą do bardzo stabilnych, czyli odpornych na jełczenie (szczególnie olej żurawinowy i oleje malinowe) oraz są bardzo cenione w kosmetyce zapobiegając starzeniu się skóry.  Olej żurawinowy zawiera ok. 65% niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), a szczególnie należące do esencjonalnych kwasów tłuszczowych (EFA) kwas linolowy (35%) i alfa-linolenowy (30%), oraz witaminę E (w bardzo dużej ilości) w postaci tokoferoli i tokotrienoli, fitosterole (głównie beta-sitosterol), fosfolipidy i minerały, kwasy omega-3 i omega-6. Dzięki bogatej zawartości takich minerałów jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, mangan i selen, wykazuje wzmacniające i odżywcze działanie na skórę głowy i włosy. Chroni ponadto włosy przed działaniem promieni UV oraz zanieczyszczeniami środowiska. Zastosowany odżywkach sprawia, że włosy stają się bardziej błyszczące i łatwiejsze w czesaniu.

  • wykazuje wybitne działanie odżywcze, immunostymulujace, przeciwalergiczne, regeneracyjne i przeciwstarzeniowe.
  • wpływa korzystnie na strukturę i wygląd skóry, która staje się bardziej elastyczna i uzyskuje ładniejszy koloryt, a wszelkiego typu podrażnienia i chorobowe stany zapalne (łuszczyca, AZS, egzema) ulegają złagodzeniu.
  •  jest także doskonałym emolientem przeznaczonym do pielęgnacji włosów i skóry głowy.

Dodaj komentarz